چگونه از طلاق جلوگیری کنیم؟

چگونه از طلاق جلوگیری کنیم؟

چگونه از طلاق جلوگیری کنیم؟

 طلاق چیست؟

جدایی قانونی یک زن و مرد را طلاق می گویند. طلاق یا «فسخ نکاح» خاتمه قانونی رابطه زناشویی است. طلاق یک فرآیند قانونی است که طی آن دو طرف، رابطه حقوقی و مالی خود را خاتمه می دهند.

فرآیند طلاق توسط وکلای خانواده انجام می شود و شامل تعدادی مسائل از جمله: نفقه همسر، تقسیم اموال، و حضانت فرزند می شود.

طلاق چیزی است که هیچ کس آن را دوست ندارد. یک فاجعه است، یک مشکل است، اما وجود دارد و اتفاق می افتد.

در مقاله «چگونه از طلاق جلوگیری کنیم؟» می خواهیم بگوییم آیا طلاق جایز است؟ چرا طلاق صورت می گیرد؟ علتهایش چیست و چگونه می توانیم از طلاق جلوگیری کنیم و یا اگر اختلافی پیش آمد در بحران طلاق چکار کنیم که وضع از آنچه هست بدتر نشود و بحران را چطور کنترل کنیم که به آشتی بینجامد؟ 

چگونه از طلاق جلوگیری کنیم؟

علل اصلی طلاق

دو علت اصلی برای طلاق بیان می شود: اقتصادی و عاطفی. بقیه علتها جزیی از علل فوق هستند. من به عنوان یک کارشناس کمترین سهم را به دلایل اقتصادی می دهم، مسئله اقتصادی بهانه ای بیش نیست، اگر مسائل عاطفی کماکان برقرار باشد با هر سختی می سازند و آنهایی که جدا می شوند بخاطر این است که مسائل عاطفی به هم خورده است.

گاهی طلاق براثر عصبانیت، خشم، خستگیِ از دعواهای مکرر، شکسته شدن غرور طرفین، لج و لجبازی و … پیش می آید.

چگونه از طلاق جلوگیری کنیم؟

چه دلایلی موجب رشد طلاق در سال های اخیر شده؟ 

 من در دفترم و طی مشاوره هایی که داشتم از نظر اهمیت به دلایل زیر رسیدم:


  1. بیکاری

مسائل مادی بسیار اهمیت دارد و نقش مؤثری در زندگی زناشویی دارد


  1. اعتیاد

به خصوص در طبقه متوسط و پایین، گاهی بیداد می کند. خانم هایی که می آیند سراغ من بخش عمده اینها که میخواهند طلاق بگیرند بیشترشان به خاطر اعتیاد است. خانم ها حتی در مورد بیکاری صبورند ولی در مورد اعتیاد نه، چون خانمان برانداز و مشکل ساز است.


  1. فساد و عدم وفاداری مرد و در موارد بسیار بسیار کم زن

خوب صیغه کردن شرعی است اما خانم ها موافق نیستند. زن گرفتن بدون اجازۀ همسر از نظر شرع مشکل ندارد اما از نظر قانونی خود به خود اختلاف ایجاد می کند. اما گریزپایی مرد و بی وفایی او برای زن خیلی تکان دهنده است.

من وقتی با این موارد روبرو می شوم دو جلسه 2 ساعته با زن صحبت می کنم تا بتوانم زهر این حرکت ناپسند مرد را از مغزشان خارج کنم تا به خاطر گریزپایی مرد یا احتمالاً زن به طرف طلاق نروند و راهی دادگاه نشوند، 80 درصد موفق بودم که آنها را از طلاق منصرف کنم.


  1. اختلاف رفتاری و گفتاری

یعنی بددهنی، خشونت کلامی و فیزیکی و نداشتن سلوک و تفاهم.


  1. اختلافات فرهنگی

نگاه دو خانواده کاملاً متفاوت است. مثلاً زن، خانواده شوهر را مسخره می کند و بالعکس. یا سنت ها و آداب و رسوم همدیگر را به سُخره می گیرند.


  1. اختلافات مذهبی و سیاسی

به طوری که یکی قصد دارد عقایدش را به دیگری تحمیل کند.


  1. تفاوت فاحش سن

از 10 سال بالاتر احتمال عدم تفاهم را زیادتر می کند.


  1. ازدواج های تحمیلی که پدر و مادر تصمیم گرفته اند

حالا یا به خاطر مادیات، ملاحظات دوستی پدرها یا مادرها، و دختر را مجبور کردند که تن به ازدواج با مردی را بدهد که او را نمی خواهد. ممکن است سال اول در تفاهم باشند اما تدریجاً اختلافشان بالا می گیرد.(همچنین بخوانید مقالهچگونه از اختلافات خانوادگی جلوگیری کنیم؟)


    1. دخالت فامیل

    مثلاً زن می گوید خواهرت چنین و چنان گفت، یا مرد می گوید من از مادر زنم متنفرم، اگر مرا می خواهی داشته باشی باید دور خانواده ات را خط بکشی، این تهدید و ارعاب ها و خط و نشان کشیدن های بیجا و غلط مسئله آفرین خواهند شد.


    1. ازدواج های سریع و بدون مطالعه

    مثل عشق های جوانی، دانشگاهی، اینترنتی.

      چگونه از طلاق جلوگیری کنیم؟

       نکاتی برای جلوگیری از طلاق

      طلاق تجربه ناخوشایندی است که پس از مرگ بزرگترین استرس را به فرد وارد می کند. می گویند طلاق تلخ ترین حلال خداوند است، ولی همین تلخ ترین در قرآن آمده است.

      برای حفظ و حراست از یک زندگی آرمانی باید تدبیرها بیندیشیم، این تدبیرها چیست و چگونه باید به آن پرداخت.

      هر روز برای ارتباط محبت آمیز با همسرتان وقت بگذارید.

      به طور مرتب از همسرتان تعریف کنید، چه در خلوت و چه در حضور دیگران

      همسرتان را آنگونه که دوست دارد، دوست داشته باشید.

      مراقب ظاهر خود باشید

      با همسرتان مهربان باشید

      وفادار بمانید

      کارها را با هم انجام دهید

      زمانی را جدا از هم بگذرانید.

      با همدلی گوش کنید.

      از انتقاد دوری کنید.

      هنگام بحث در مورد تضاد منافع از مهربانی استفاده کنید

      چگونه از طلاق جلوگیری کنیم؟

      چه کسی در طلاق بیشترین آسیب را می بیند؟

      طبق تحقیقات، مردان با جدایی، زمان بسیار دشوارتری نسبت به زنان دارند. مردان ممکن است هراس، افسردگی، اضطراب شدید و خشم را احساس کنند.

      در این دورۀ سخت، مردان ناچارند رنج بیشتری نسبت به زنان تحمل کنند، زیرا کمتر احتمال دارد که ناراحتی خود را برای دیگران آشکار کنند. آنها ممکن است در زمانی که بیشترین نیاز را دارند از حمایت خودداری کنند.

      همچنین مطالعات نشان می دهد مردان مطلقه دو برابر بیشتر از زنان در معرض خطر مرگ زود هنگام هستند.

      چگونه از طلاق جلوگیری کنیم؟

      مراحل طلاق چیست؟
      مرحله اول : شوک

      در این مرحله شما هیجان زده، نگران و گاهی وحشت زده هستید، زیرا نمی دانید آینده تان چه می شود. زن و مرد وقتی از دادگاه بیرون می آیند شوکه هستند چون نمی دانند چه اتفاقی افتاده، گاهی خانم هایی که به دفتر من می آیند تکیده، گریان، و عصبی اند و به زمین و زمان بد می گویند، خوب اینها شوک است.

      مرحله دوم : بیم و امید

      در این مرحله شما از یک طرف امید به برگشت به زندگی زناشویی دارید و از طرف دیگر فکر می کنید همه چیز تمام شده. بیم یعنی اینکه دیگر امکان آشتی نباشد و امید یعنی اینکه شاید فامیل پادرمیانی کرد یا طرف مان آمد عذرخواهی کرد، خوب عذرخواهی ممکن است صورت بگیرد البته در صورتی که فرد آدمی وارسته باشد و سهم خودش را در اشتباه پیش آمده در نظر بگیرد.

      مرحله سوم  : باور

      در این مرحله شما به باور قطعی می رسید که همه چیز تمام شده و شما دیگر همسری ندارید. یعنی باور می کنید که طلاق صورت گرفته است.

      مرحله چهارم : سازگاری

      روح و روان و افکار شما سعی می کند در این مرحله با شرایط موجود سازگاری پیدا کند، و هر کدام از زن و شوهر سعی می کنند تا با شرایط پیش آمده سازگار شوند.

      به این 4 مرحله که حالات روحی و روانی زن و مرد رانشان می دهد، مراحل بعد از طلاق می گوییم. هر دو دچار افت روحیه  می شوند و از نظر عاطفی دچار خلاء می شوند و این شکست گاهی برایشان سخت است.

      در این حالت خانم ها سعی می کنند به خودشان برسند و موی سرشان رارنگ می کنند و لباس مرتب می پوشند و وارد جامعه می شوند و مردها هم احتمالاً به طرف زن دیگری می روند.

      چگونه از طلاق جلوگیری کنیم؟

      طلاق چه عوارضی دارد؟
      الفعوارض اجتماعی

      متأسفانه اعتبار و احترام فرد نزد دیگران کم می شود به خصوص اگر بچه داشته باشند همه بدون اینکه درددلشان را بدانند می گویند چرا نساختی؟ و بسیار شکنجه آور مخصوصاً برای خانم ها اینکه طمعه واقع می شوند از طفل 15 ساله تا پیرمرد 70 ساله نظر جنسیتی به آنها دارند. این زنها در دفتر من فریاد می زنند و گریه می کنند و نفرین به چنین مردانی می کنند و من هم بسیار متأثر می شوم.

      بعوارض اقتصادی

      به خصوص اگر زن باشد وضع معیشتی اش به هم می خورد و به خصوص اگر پشتیبانیِ خانواده را نداشته باشد و اگر کار نکند خیلی وضع سخت می شود و چنانچه بچه هم پیش مادر باشد و مرد هم احساس مسئولیت نکند و نفقه به موقع ندهد، مادر مجبور می شود صرفه جویی کند تا مبادا در تنگنای اقتصادی قرار گیرد.

      جعوارض روانی

      برای هر دو شامل: نداشتن جفت و همدم و یار و مؤنس، تنهایی، بیکاری، بی برنامه گی، افت روحی و شوک و خلاء عاطفی، پس روحیه شان خراب می شود که در پی این موارد ممکن است دچار افسردگی بشوند، و برای اینکه از افسردگی جلوگیری کنند باید حتماً وارد اجتماع بشوند و روحیه شان را احیاء کنند.

      دعوارض جسمانی

      شامل بی تحرکی، ورزش نکردن، طوری که حتی حوصله اینکه برای خودمان غذا درست کنیم هم نداریم، عدم توجه به خورد و خوراک، بی خوابی های شبانه، فکر و فکر و فکر و قرص و دکتر همه برای این است که آرامش مان را بدست آوریم.

      می توان جلوی طلاق را گرفت، من کتابی نوشتم به نام «زن امروز، مرد دیروز» که صدها نفر به من گفتند اگر ما این کتاب را خوانده بودیم طلاق نمی گرفتیم. من نمی گویم طلاق نگیرید من می گویم عوارض اش اینهاست حالا اگر می خواهید بروید طلاق بگیرید.

      ه.  عوارض فامیلی

      یعنی دخالت در رفت و آمد از طریق فامیل شوهر در مورد زن به صورت غیرمستقیم یا حتی دخالت پدر و مادر خانم مثل اینکه چرا دیر می آیی ما آبرو داریم، تنها نرو، دیر نیا، و دخالت در تربیت فرزندان، اگر فرزند پهلوی مادر باشد شوهر و فامیل شوهر دخالت می کنند و برعکس.

      من در کتاب «نوجوانان چه می گویند؟» پیامدهای طلاق و فرزندان طلاق را تماماً نوشته ام. من 6 ماه به کانون اصلاح و تربیت رفتم و بچه های طلاق را که بزهکار و گرفتار اعتیاد شده اند را توضیح داده ام.

      وترحم فامیل

      مثلاً می گویند برای اینکه از تنهایی دربیاید،  از او بخواهید در جمع شما بیاید.

      چگونه از طلاق جلوگیری کنیم؟

       آیا طلاق جایز است؟

      بله طلاق جایز است اگر جایز نبود چرا در قرآن آمده، اما شرط و شروط دارد.

      تلاش لازم را برای اینکه از طلاق جلوگیری کنیم باید بعمل آوریم. از روی عصبانیت و عجله تصمیم نگیریم. به قصد انتقام نباشد. هزار راه نرفته را باید برویم تا بعد پشیمان نشویم، در این صورت بدهکار هیچکس حتی خودتان هم نیستید.

      در رمان «مهتاب شبی» من در مورد طلاق کاملاً توضیح داده ام و کسانی که برای طلاق پیش من می آیند به آنها توصیه می کنم اول کتاب را بخوانید بعد بیایید.

      چگونه از طلاق جلوگیری کنیم؟

      وقتی بحران طلاق در پیش است چه باید کرد؟

      در روند طلاق دو طرف باید با هوشیاری مراقب باشند وضع از آنچه هست، بدتر نشود. رفتارهای زیر باعث آشفتگی اوضاع و دشمنی بیشتر می شود:

      A.  پرهیز از تضعیف یکدیگر

      متأسفانه به محض اینکه پرونده طلاق در دادگاه مطرح می شود، زوج شروع به تضعیف یکدیگر می کنند. هر یک نزد فامیل و دوستان خویش آبروی طرف مقابل را می برد و برای تبرئه خود صدها عیب به دیگری نسبت می دهد.

      به این ترتیب ناخودآگاه از آنها طلب همدردی می کند و توقع دارد صحبت و حرف هایش را تصدیق کنند. چنین رفتاری به هیچ وجه پسندیده نیست. چه بسا برخی بستگان ناآگاه با پشتیبانی غلط خویش آتش اختلاف را شعله ور کنند.

      B.  مراقبت از خود

      در روند متارکه برخی از زوجین به دلیل پریشانی افکار و عصبانیت، از خوردن دست می کشند و تا وقتی که از گرسنگی از پا نیفتند، به سراغ غذا نمی روند.

      این عمل باعث می شود قوای بدنی شان تحلیل رود و دچار ضعف جسمانی شوند. بدیهی است وقتی ضعف بر آدمی غلبه کرد، فکرش درست کار نخواهد کرد. در حالی که سلامتِ فکری و جسمی زوج در روند طلاق نقش بسیار حساسی بازی می کند.

      C.  داشتن خواب کافی

      زنان و مردانِ در حال متارکه دچار بی خوابی می شوند و می کوشند با قرص خواب آور رفع مشکل کنند. اما در واقع امر به دلیل مشغله زیاد ذهن، اثر تخدیری و تسکینی داروها کمتر می شود و آنان دچار پریشانی بیشتر و افسردگی شدید می شوند.

      این گونه افراد باید با تلقین در خود آرامش ایجاد کنند و بکوشند به طور طبیعی به خواب روند.

      D.  انجام ورزش و تحرکات جسمی

      در بحران جدایی باید بیشتر به ورزش و دیگر تفریحات سالم پرداخت. زن و مرد نباید زندگی خویش را تمام شده تصور کنند. انزواطلبی، خودخوری و رکود، احتمال شکست را بیشتر می کند.

      اما در مقابل ورزش و تحرک جسمی به روح سر زندگی و نشاط می بخشد و در نهایت موجب اخذ تصمیم های عاقلانه تری می شود.

      E.  مشاوره با افراد خبره

      مشورت با اشخاص خبره و نیز مشاوران خانواده می تواند بسیار سودمند باشد. زیرا، همۀ مشاجره ها و دعاوی خانوادگی لزوماً نباید به متارکه بینجامد.

      چگونه از طلاق جلوگیری کنیم؟

      چگونه امکان آشتی فراهم می شود؟

      •  
        رازدار باشید

      در صورتی که اختلاف بالا گرفت، سعی کنید به طور موقت آن را نزد کسی بازگو نکنید، مگر با پدر و مادرتان یا کارشناسانِ مورد اعتماد. گشودن سفره دل نزد همگان پیامدهای نامطلوبی دارد.

      •  
        خط و نشان نکشید

      تا تصمیم نهایی و جاری شدن حکم طلاق هیچ واکنشی که تحریک کننده باشد و اختلاف ها را زیادتر کند، از خود بروز ندهید.

      •  
        انصاف داشته باشید

      پیش از اینکه متارکه انجام پذیرد، در مورد کارهای غلط خود منصفانه به قضاوت بنشینید. در نتیجه اگر رأی منفی به کردۀ خود دادید، آگاهانه از طلاق جلوگیری خواهید کرد.

      •  
        پای فرزندان را به میان نکشید

      وقتی درگیری ها بالا گرفت، پای فرزندان را به میان نکشید و از آنها کمک نگیریداگر مطمئن هستید متارکه قطعی است، به تدریج با فرزندان خود درمیان بگذارید. اما در هیچ شرایطی آنها را وارد معرکه نکنید.

      •  انتخاب داور

      معمولاً والدین نمی توانند داوران خوبی باشند. زیرا خواه ناخواه تحت تأثیر عواطف و احساسات شما قرار می گیرند و نمی توانند بیطرفانه قضاوت کنند.

      داور مناسب، خبره، تحصیلکرده و آگاه انتخاب کنید، داور باید با زن و شوهر و با پدر و مادرهایشان صحبت کند و امکان آشتی را فراهم کند، داور نباید فقط بنویسد که اینها تفاهم ندارند.

      من از خانم ها و آقایانی که به من مراجعه می کنند می خواهم که دلایل جدایی خود را بنویسید البته نه از روی خشم بلکه آگاهانه، من نحوه نامه نوشتن را در کتاب «زن امروز، مرد دیروز» مفصل گفته ام.

      نحوه نامه نوشتن توهین آمیز نباید باشد، نامه نوشتن: مچ گیری، فحش نامه، تحکم، تحقیر، و تحمیل نیست، بلکه عاقلانه صحبت کردن، با سازگاری صحبت کردن، سهم خود را دیدن، نظریات خود را عاقلانه و مؤدبانه مطرح کردن است نه نامه ای از روی عصبانیت و هر چه از دهانمان در می آید نوشتن.

      •  
        در آشتی پیشقدم باشید

      آن که مسئولیت پذیری بیشتری دارد در آشتی و تفاهم قدم برمی دارد. بخاطر آینده بچه ها و زندگی خودتان قدم برداریددر عفو لذتی است که در انتقام نیست.

      اتفاقاً کسی که قدم برمی دارد و منت می کشد بزرگتر، بالغ تر و عاقلتر است، اما اگر فکر کنید با این کار غرور شما می شکند و یا کوچک می شوید و نگاه شما به زندگی چنین باشد، مسلماً طلاق اتفاق می افتد.

      این نکاتی که برای شما می گویم تماماً حرفهای خانم ها و آقایانی بوده که به من مراجعه کردند.

      •  او را مجبور به اعتراف نکنید

      اگر متوجه شدید طرف مقابل متنبه شده و آماده آشتی است، نخواهید نزد شما یا دیگران اقرار کند. همین که در عمل به سوی شما بازمی گردد، نشانه آن است که از کرده اش پشیمان است.

      •  
        هرگز در شرایط زیر تصمیم نگیرید

      هنگامی که تحت فشار عصبی هستید یا خشمگین و خسته و گرسنه اید، بهتر است سکوت کنید یا دست کم در آنچه می گوئید، دقت کنید و در چنین شرایطی هرگز تصمیم نگیرید.

      •  هیچ گاه با عصبانیت خانه را ترک نکنید

      تا روز جدایی آنجا بمانید و سعی کنید با مسالمت و صبوری با مشکلات روبرو شوید. غیبت شما از خانه آشفتگی شدیدی در پی دارد و باعث وخامت اوضاع می شود.

      •  خود را تبرئه نکنید

      اگر اختلافات شما علنی شد، اولاً: در مقابل پرسش دیگران تقصیر را به گردن طرف مقابل نیندازید و برای تبرئه خویش از خود دفاع نکنید. ثانیاًدر صورتی که مجبور شدید موضوع را با کسی درمیان بگذارید از جمله: «به علت عدم تفاهم مشکلاتی پیدا کرده ام» استفاده کنید.

      پس تکرار می کنم در دوران طلاق از افراد خبره، آگاه و میانجی کمک بگیرید، به خصوص از کسانی که حُسن نیت دارند و اگر طرفتان قدمی برای آشتی برداشت، خط و نشان نکشید، ناز و غمزه نکنید، چون ممکن است وضع بدتر بشود.

      من چون می دانم طلاق چه فاجعه ایی است و چه پیامدهایِ بدی دارد اینقدر تأکید می کنم که سعی کنید جلوی آن را بگیرید و منصفانه به اختلافات فیمابین بنگرید.

      سخن آخر

      برای اینکه یاد بگیرید «چگونه از وقوع طلاق جلوگیری کنید» راهکارهایی که در بالا گفته شده است را بکار گیرید، ضمناً برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید سی دی «طلاق و راههای آشتی» را تهیه کنید و با شنیدن این سی دی:

      اطلاعات حقوقی خود را افزایش دهید.

      از وقوع جدایی ها جلوگیری کنید، و اگر ناچار به جدایی هستید راههای برون رفت را بهتر می آموزید.

      یاد می گیرید: وقتی بحران طلاق در پیش است چه پیشگیری هایی باید بکنید؟

      تکلیف فرزندان در وقوع طلاق چه می شود؟

      چگونه امکان آشتی فراهم می شود؟

      طلاق توافقی چیست و چه شرایطی باید داشته باشد؟

       

      لطفاً نظر فراموش نشود.

       

      دیدگاهتان را بنویسید

      نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

      فهرست مطالب