مهربانی را تمرین کنید
مهربانی چیست؟
«سه چیز در زندگی انسان مهم است. اولین مورد این است که مهربان باشید. دوم اینکه مهربان باشیم. و سوم اینکه مهربان باشیم.»
هنری جیمز (Henry James)
مهربانی به معنای صمیمی، سخاوتمند بودن و توجه به دیگران و خود است. مهربان بودن اغلب به شجاعت و قدرت نیاز دارد، مهربانی نوعی رفتار است که با اعمال سخاوتمندانه، توجه، کمک به دیگران یا توجه به دیگران، بدون انتظار تمجید یا پاداش در مقابل، مشخص می شود.
مهربانی با دیگران هزینه ای ندارد. این عمل شاد کردن دیگران بدون هیچ دلیل خاصی است. این عمل به حفظ یک رابطه طولانی مدت بر اساس صداقت و وفاداری کمک می کند. مهربانی به روشهای مختلف است: ابراز مراقبت، نگرانی، توجه، یک لبخند حمایتکننده، یک آغوش آرامش بخش، و …
فروتنی، مهربانی و آرامش در واقع می تواند به شما کمک کند تا در زندگی پیشرفت کنید. این به شما کمک می کند در محل کار، روابط و مصاحبه ها بهتر عمل کنید. آنها فقط به دیگران کمک نمی کنند، بلکه به شما کمک می کنند و زندگی شما را آسان تر می کنند. پس دستت را به مهربانی دراز کن و به کسانی که به آن نیاز دارند کمک کن.
مهربانی را تمرین کنید
فواید مهربانی برای سلامت جسمی و عاطفی
مهربان بودن برای سلامتی شما مفید است. پزشکان می گویند افرادی که محیط های مهربان و دوست داشتنی را تجربه می کنند، وضعیت بهتری دارند.
در اواخر دهه 1970، محققان در حال انجام آزمایشات حیوانی بودند تا ببینند چگونه غذا بر قلب تأثیر می گذارد. به طور غیرمنتظره ای، یک گروه از خرگوش های آزمایشگاهی علیرغم اینکه از همان رژیم غذایی مضر پرچرب تغذیه می شدند، بسیار بهتر از سایرین عمل کردند. معلوم شد که همه خرگوشهای در حال رشد همان مراقب مهربانی داشتند که نه فقط به آنها غذا میداد، بلکه آنها را نوازش میکرد و با آنها صحبت میکرد.
هاردینگ، استادیار بالینی روانپزشکی در دانشگاه کلمبیا، میگوید: «مراقبتهای پزشکی تنها ۱۰ تا ۲۰ درصد از سلامت کلی ما را تشکیل میدهد و ۸۰ تا ۹۰ درصد دیگر تا حدودی به ژنهای ما و آنچه در بقیه زندگی ما خارج از مراقبتهای بالینی اتفاق میافتد، مربوط میشود.
وقتی با دیگران یا نسبت به خود مهربانی می کنیم، می توانیم تغییرات مثبت ذهنی و جسمی را از طریق کاهش سطح استرس و افزایش تولید هورمون های احساس خوب مانند دوپامین، اکسی توسین و سروتونین در بدن تجربه کنیم.
تمرین مهربانی برای سلامت جسمی و عاطفی ما فوایدی به همراه دارد. شادی و عزت نفس ما را بالا می برد، سیستم ایمنی بدن ما را تقویت می کند، روند پیری را کاهش می دهد، و …
A. مهربانی برای بدن خوبه
مهربانی یک ویژگی وجودی است. عمل مهربانی اغلب ساده، رایگان، مثبت و سالم است. نشان داده شده است که مهربانی باعث افزایش عزت نفس، همدلی و شفقت و بهبود خلق و خو می شود. این می تواند فشار خون و کورتیزول، هورمون استرس را کاهش دهد که مستقیماً بر سطح استرس تأثیر می گذارد. استرس برای سیستم ایمنی بد است، اما مهربانی استرس را مهار می کند.
B. مهربانی برای ذهن خوبه
از نظر فیزیولوژیکی، مهربانی می تواند مغز شما را به طور مثبت تغییر دهد. مهربانی باعث افزایش سروتونین و دوپامین می شود که انتقال دهنده های عصبی در مغز هستند که به شما احساس رضایت و رفاه می دهند و باعث می شوند مراکز لذت و پاداش در مغز شما روشن شود. اندورفین ها که مسکن طبیعی بدن شما هستند نیز می توانند ترشح شوند.
C. مهربانی مسری است
تحقیقات نشان می دهد که مهربانی یک اثر موجی ایجاد می کند که دیگران را به انجام اعمال نوع دوستی خود تشویق می کند. افرادی که از مهربانی و شفقت کسی سود می برند، به احتمال زیاد با انجام کارهای خوب برای دیگران، آن را به طور خودجوش پرداخت می کنند.
D. مهربانی انزوا را کاهش می دهد
مهربانی می تواند حس ارتباط شما با دیگران را افزایش دهد، که می تواند مستقیماً بر تنهایی تأثیر بگذارد.
E. مهربانی باعث ایجاد خوش بینی می شود
مهربانی منجر به افزایش احساس شادی، انرژی و خوش بینی می شود که همگی می توانند از ما در برابر اضطراب محافظت کنند. تحقیقات نشان می دهد که عمل مهربانی باعث افزایش سطح سروتونین در مغز گیرنده و اهدا کننده می شود و آن را به یک ضد افسردگی طبیعی شگفت انگیز تبدیل می کند.
F. مهربانی پیری را کند می کند
مهربانی هورمونی به نام اکسی توسین ترشح میکند که رادیکالهای آزاد در رگها را کاهش میدهد و پیری را در منبع کاهش میدهد. رادیکالهای آزاد به ایجاد چین و چروک کمک میکنند، بنابراین مهربانی مزیت دیگری دارد که به پوست شما کمک میکند صاف و جوان بماند.
همچنین التهاب را در بدن کاهش می دهد که سطوح بالای آن با بیماری هایی مانند دیابت، سرطان و چاقی مرتبط است. حتی اعمال کوچک محبت آمیز، مانند یک لبخند یا باز نگه داشتن دری برای کسی، می تواند سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کند، استرس را کاهش دهد و باعث بهبودی شود.
G. مهربانی برای قلب ما خوب است
همه ما می دانیم که ورزش منظم و رژیم غذایی مغذی باعث سلامت قلب می شود، اما مهربانی یک اثر محافظت کننده از قلب نیز دارد. گرمای عاطفی که با مهربانی همراه است، ماده شیمیایی به نام اسید نیتریک را در رگ های خونی تولید می کند. این به گسترش رگ های خونی کمک می کند که به نوبه خود فشار خون را کاهش می دهد و گردش خون را بهبود می بخشد. تحقیقات نشان می دهد که در روابطی که شرکای زندگی نسبت به یکدیگر مهربانی، همدلی و محبت نشان می دهند، هر دو قلب و عروق سالم تری دارند.
اینها تنها هفت مورد از فواید بی شماری است که مهربانی می تواند برای سلامت جسمی و روانی ما به همراه داشته باشد.
مهربانی را تمرین کنید
ساده ترین اعمال محبت آمیز
«اگر نمی توانی به صد نفر غذا بدهی، فقط به یک نفر غذا بده.»
مادر ترزا (Mother Teresa)
فرصت هایی برای مهربان بودن در همه جا وجود دارد. منتظر فرصت نهایی نباشید تا مهربان باشید. مهربانی بی قید و شرط را تمرین کنید. مهربانی هرگز نباید یک معامله باشد. هر مهربانی مهم است چه بزرگ، چه کوچک.
اعمال مهربانی و قدردانی به شما کمک زیادی می کند تا به فردی مهربان تبدیل شوید، و حتی آنقدرها هم سخت نیست!
هر یک از ما در زندگی روزمره خود صدها، شاید هزاران لحظه داریم تا بتوانیم مهربانی را تمرین کنیم.
ساده ترین اعمال محبت آمیز مانند:
نگه داشتن در برای کسی
سلام گفتن
پرسیدن از کسی که به کمک نیاز دارد،
گفتن «صبح بخیر»
بگذارید کسی جلوی شما در صف بیاید
در طول رفت و آمدتان، بگذارید ماشین دیگری جلوی شما برود
اگر در صف فرودگاه هستید، به فردی که عجله دارد کمک کنید
اگر از وسایل حملونقل عمومی استفاده میکنید، شلوغ است و صندلی وجود ندارد، اولین کسی باشید که میایستید و اجازه دهید مسافر خسته، زن باردار یا سالمند استراحت کند
به ملاقات دوست خود بروید تا به او کمک کنید تا با جدایی خود کنار بیاید
شاید شما یک همکار داشته باشید که به نظر می رسد به کمک نیاز دارد تا کار خود را به موقع انجام دهد
نگهداری از کودک برای دوست یا خویشاوند
نمی توانید کاری برای انجام دادن پیدا کنید؟ فقط لبخند بزنید
واقعاً اینها حرکات کوچکی هستند، اما بزرگترین تفاوت ها را ایجاد می کنند. شاید هرگز نفهمید که چقدر با مهربانیتان تأثیر بر جای گذاشتهاید.
مهربانی را تمرین کنید
12 گام آسان برای تمرین مهربانی هر روز
چیزی وجود دارد که ما باید به آن متعهد باشیم: مهربانی با دیگران.
انسان ها به طور طبیعی برای مهربانی طراحی شده اند، وقتی تحت فشار استرسِ زندگی روزمره خود قرار می گیریم، می توانیم فراموش کنیم که به دیگران فکر کنیم. حتی اقدامات کوچک نیز می تواند تفاوت بزرگی ایجاد کند. در اینجا 12 راه آسان برای تمرین مهربانی در هر روز آورده شده است.
1. خودت را دوست داشته باش
اگر با خودتان مهربان نباشید، نمی توانید با دیگران مهربان و دلسوز باشید. خودت را دوست داشته باش که انگار مهم ترین فرد دنیا هستی و بگذار این نوع عشق از درونت سرازیر شود و به دیگران برسد. متأسفانه، از سنین پایین به ما یاد نداده اند که چگونه خود را دوست داشته باشیم. و ما در نهایت به این اهمیت می دهیم که دیگران در مورد ما چه فکری می کنند نه تمرکز بر آنچه در سطح اساسی تر نیاز داریم.
2. خودت را به جای دیگران بگذار
احتمالاً این عبارت را بارها و بارها شنیده اید. وقتی خود را به جای دیگران می گذارید، به احساس او و همچنین به این فکر می کنید که اعمال شما بر دیگران چه تأثیری دارد. این باعث میشود که شما همدلتر باشید و به طور مثال کمتر در ترافیک بر سر کسی فریاد بزنید یا وقتی کسی کاری را انجام میدهد که شما را ناراضی میکند عصبانی شوید.
درک همدلانه در بسیاری از موقعیت های اجتماعی مهم است، زمانی که به جای قضاوت کردن یا عصبانی شدن به احساسات دیگران فکر می کنید، به احتمال زیاد با مهربانی با او رفتار می کنید. سعی کنید این طرز فکر را در زندگی روزمره خود تمرین کنید، در این صورت نسبت به دیگران احساس شفقتِ بیشتری خواهید داشت.
3. با خودت مهربان باش
درست است که محور صحبت در اینجا مهربانی با دیگران است، اما برای انجام این کار، باید از خودتان شروع کنید. احساسی که نسبت به خود دارید مستقیماً بر نحوۀ رفتار شما با دیگران تأثیر می گذارد. هنگامی که به خوبی استراحت می کنید، آرام هستید و از نظر ذهنی مثبت هستید، به احتمال زیاد با دیگران مهربان هستید. بنابراین به یاد داشته باشید که مراقبت از خود را تمرین کنید. خودگویی های منفی را از خود دور کنید و مراقب افکار و خلق و خوی خود باشید. هر روز زمانی را برای خود اختصاص دهید، کاری را انجام دهید که از آن لذت می برید، یا هر کاری که به شما آرامش می دهد: خواندن، نوشتن در دفتر خاطرات خود، انجام یوگا، ورزش و …
4. اهدا کنید
به اطراف خانه خود نگاه کنید. آیا چیزهایی دارید که از آنها استفاده نمی کنید مانند غذا، لباس یا کتاب؟ چرا این اقلام را به افرادی که بیشتر از شما به آنها نیاز دارند اهدا نمی کنید؟
5. از دیگران تعریف کنید
وقتی از دیگری تعریف می کنید، او را بلند می کنید. کلمات شما به آنها احساس خاص و ارزشمندی می دهد. تحسین، دیگران را تشویق می کند. ما از طریق کلماتِ محبت آمیز، ارزش و استعدادهایشان را به آنها یادآوری می کنیم. همه ما می خواهیم مورد توجه قرار بگیریم. دریافت تعریف و تمجید، اعتماد به نفس و شادی و امید را فراهم می کند. تعارف رایگان است و کسی را خوشحال می کند و باعث می شود شما نیز احساس بهتری داشته باشید.(همچنین بخوانید: «چرا تعریف حس خوبی دارد؟»)
6. ببخش
به ناچار مواقعی پیش میآید که از دیگران ناراحت میشوید، اما نحوه واکنش شما میتواند تأثیر زیادی بر رابطه شما با دیگران و رابطه شما با خودتان داشته باشد. ما اغلب تمایلی به بخشیدن دیگران نداریم، زیرا این تصور غلط را داریم که بخشش به این معنی است که اعمال یک فرد خوب است. بخشش به سادگی به این معنی است که شما با درد صلح کرده اید و آماده اید که آن را رها کنید.
سعی کنید دیگران را ببخشید و در صورت لزوم به یاد داشته باشید که خودتان را ببخشید. در این صورت احساس خشم و رنجش کمتری خواهید داشت و آرامش و مثبت اندیشی بیشتری را تجربه خواهید کرد که بر خلق و خو و رفتار شما تأثیر می گذارد.(بیشتر بخوانید: «چگونه دیگران را ببخشیم؟»)
7. لبخند بزن
لبخندها مقاومت ناپذیرند. از لبخند گرم به دوستان، خانواده، همکاران و … دریغ نکنید. وقتی به کسی لبخند میزنید، حس خوبی به او میدهید و در عین حال، حال خود را بهتر میکنید. آن را امتحان کنید، غیرممکن است که هنگام لبخند زدن احساس ناراحتی کنید. احتمالاً شنیده اید که لبخند زدن مسری است.
8. مردم را تصدیق کنید
بیشتر اوقات، ما آنقدر درگیر افکار و تعهدات خود هستیم که فراموش می کنیم افراد اطراف خود را تصدیق کنیم. وقتی دیگران را تصدیق می کنید، به آنها احساس مهم بودن می دهید.
9. بگویید: «لطفا”» و «متشکرم»
وقتی می گویید «لطفاً»، به جای درخواست یا انتظار، یک درخواست مؤدبانه دارید. وقتی از کسی تشکر میکنید، باعث میشوید که او احساس ارزشمندی و قدردانی کند. حتی اگر دیگران همیشه آن را به شما نمی گویند، الگوی مثبتی بگذارید و همیشه بگویید «لطفاً» و «متشکرم».
10. وقتی کسی در حال صحبت است، توجه کنید
توجه بالاترین و نادرترین شکل سخاوت است. بیشتر اوقات فکر میکنیم که به او توجه میکنیم، اما واقعاً اینطور نیست. وقتی کسی صحبت می کند، آیا مدام به چیز دیگری فکر می کنید؟ آیا می خواهید موضوع را تغییر دهید؟ آیا در واقع با گوش، ذهن و قلب خود گوش می دهید؟
11. سرعت خود را کاهش دهید
تحقیقات به ما میگویند وقتی عجله ندارید، به احتمال زیاد با دیگران مهربان هستید.
12. اعمال تصادفی مهربانی را تمرین کنید
راههای مختلفی برای شاد کردن روز دیگران وجود دارد. اعمال محبت آمیز تصادفی ارزان هستند، به تلاش کمی نیاز دارند و می توانند تأثیر مثبتی بر شخص دیگری داشته باشند. به راههای جدید برای لبخند زدنِ دیگران فکر کنید. راههایی که میتوانید با دیگران مهربان باشید، به لطف خلاقیت و تفکر خودتان بیپایان است.
مهربانی را تمرین کنید
سخن پایان
برای تبدیل شدن به فردی مهربان و دلسوز نیازی به تلاش زیادی نیست. سعی کنید موارد بالا را در زندگی خود به کار ببرید و قبل از اینکه متوجه شوید، تبدیل به فردی شده اید که برای دیگران یک نعمت واقعی است.
دنیا می تواند مکانی خشن باشد. به همین دلیل است که حتی کارهای کوچک مهربانانه نیز اهمیت دارد. اگر فکر می کنید محبت های کوچک و اقدامات مفید فقط «یک قطره در سطل» هستند، دوباره فکر کنید! شما می توانید با یک نظر دلسوزانه یا یک عمل مفید روز کسی را بسازید.
نه تنها با مهربانی ملایم می توانیم روز یک نفر را بهتر کنیم، بلکه می توانیم فرهنگ مهربانی را قدم به قدم ایجاد کنیم. انجام اعمال محبت آمیز شما را نیز شادتر می کند. دالایی لاما (Dalai Lama) می گوید: «اگر می خواهید شاد باشید، شفقت را تمرین کنید.»
در رابطه با این مقاله، چنانچه راهکاری را تجربه کرده اید و مؤثر بوده، لطفاً برای من یادداشت بفرمائید.