چگونه تمرکز خود را تقویت کنیم؟

چگونه تمرکز خود را تقویت کنیم؟

چگونه تمرکز خود را تقویت کنیم؟

 تمرکز چیست؟

تمرکز یعنی کنترل توجه و تواناییِ تمرکز ذهن بر یک موضوع، شی یا فکر، و در عین حال حذف هر فکر، ایده و احساسِ غیر مرتبطِ دیگر از ذهن است. البته انجام این قسمت آخر برای بسیاری از ما مشکل است.

در واقع تمرکز به معنای کنار گذاشتن یا عدم توجه به هر فکر، ایده، یا احساس غیر مرتبط دیگری است.

گاهی به دلیل نگرانی ها یا رویدادهای مهم، ذهن شما به چیزهای مختلف فکر می کند. هنگامی که افکار و مسائل در ذهن شما نفوذ می کند، از تمرکز مؤثر شما جلوگیری می کند.

حواس پرتی های مکرر بر بهره وری تأثیر می گذارد و باعث می شود ما  اطلاعاتی را که لازم داریم، به سختی به خاطر بیاوریم، همچنین باعث می شود اتمام یک کار بیشتر طول بکشد

اگر می‌خواهید یاد بگیرید که چگونه تمرکز و حافظه را بهبود ببخشید، درک اینکه چه چیزی در حال حاضر مانع می‌شود، می تواند به شما کمک کند.

یادگیری نحوه تمرکز برای موفقیت در شغل و زندگی ضروری است.با بهبود تمرکز،متوجه خواهید شد که می توانید کارهای بیشتری را انجام دهید و با انجام آن احساس بهتری داشته باشید.

اگر برای انجام تعهدات تلاش می‌کنید و دائماً توسط چیزهای بی‌اهمیت دور می‌شوید، وقت آن رسیده است که از تمرکز کمک بگیرید تا بتوانید روی آنچه برایتان مهم است،تمرکز کنید.

در این مقاله قصد دارم تکنیک هایی را به شما آموزش دهم تا با بکارگیری آنها بتوانید به راحتی تمرکز و توجه خود را در همه لحظات زندگی حفظ کنید.

چگونه تمرکز خود را تقویت کنیم؟

برای متمرکز ماندن این نکات را امتحان کنید 

همه می خواهند بدانند چگونه بهتر تمرکز کنند، اما در این دنیای دیجیتال، ما به راحتی حواسمان پرت می شود. ناتوانی در تمرکز بر روی کارِ در دست انجام یکی از بیماری های زمان ما است.

بنابراین لازم است برای متمرکز ماندن نکاتی را رعایت کنید. این نکات عبارتند از:

  • عوامل حواس پرتی را حذف کنید.
  • یک محیط مناسب انتخاب کنید.
  • چند وظیفگی را کاهش دهید.
  • خواب کافی داشته باشید.دانشمندان دریافته‌اند که کمبود خواب می‌تواند منجر به کاهش هوشیاری،کندتر شدن فرآیندهای فکری و کاهش تمرکز شود
  • تمرکز روی لحظه را انتخاب کنید.وقتی ذهن شما همیشه در گذشته است و یا نگران آینده است،تمرکز کردن سخت است.
  • اهداف تعیین کنید.
  • ساعات اوج خود را پیدا کنید
  •  با ذهن خود مانند یک عضله رفتار کنید
  • ذهن خود را طوری آموزش دهید که برای مدت طولانی تری تمرکز کند.
  • از رسانه های اجتماعی دوری کنید.
  • تمام فناوری هایی را که حواس شما را پرت می کند مانند: رایانه، تلفن، تبلت و … را خاموش کنید.

چگونه تمرکز خود را تقویت کنیم؟

چرا نمی توانیم تمرکز کنیم؟

از دست دادن تمرکز ممکن است به دلایل زیادی رخ دهد.از جمله:مشکلات روحی،جسمی،استرس، استفاده از برخی داروها،کمبود خواب،رژیم غذایی ناکافی و

شرایط پزشکی مانند:دیابت،عدم تعادل هورمونی،عدم تعادل تیروئید،همچنین تعداد کم گلبول های قرمز خون می تواند بر تمرکز ما تأثیر بگذارد.

برخی از داروها نیز باعث خواب آلودگی می شوند و تمرکز را به شدت مختل می کنند.

هنگامی که در حال تجربه استرس ناشی از کار یا زندگی شخصی هستید،به دلیل خستگی عاطفی، تمرکز برایتان مشکل خواهد بود.

زمانی که شما افسرده هستید و احساس ضعف می کنید،تمرکز کردن دشوار است.

رژیم های غذایی کم چرب می توانند تمرکز را از بین ببرند،زیرا مغز به اسیدهای چرب ضروریِ خاصی نیاز دارد.

همۀ این عناصر می توانند تمرکز شما را تحت تأثیر قرار دهند.

چگونه تمرکز خود را تقویت کنیم؟

تمرکز تمام نیرو در یک نقطه

تاکنون به این موضوع فکر کرده اید که چرا ذره بین پارچه را می سوزاند. بسیار ساده است. ذره بین نور آفتاب را جذب می کند و از طریق کانون خود آن را به یک نقطه منتقل می سازد؛ بنابراین اگر پارچه یا کاغذی را جلوی آن بگیرید، می سوزد. اما پنجره اتاق، با وجود آنکه نور آفتاب را از خود عبور می دهد، نمی تواند پارچه را بسوزاند.

تفاوت در این است که شیشه قدرت متمرکز ساختن انرژیِ بدست آمده را ندارد و نور آفتاب را به همان طریقی که جذب کرده، انتقال می دهد.

شما که مصمم شده اید هدفی را دنبال کنید، باید همچون ذره بین همه نیرویتان را در یک نقطه متمرکز سازید.

البته منظور این نیست که از هر گونه تفریحی صرف نظر و همه معاشرت هایتان را قطع کنید. برعکس، پس از شش روز کار مداوم و پرثمر، استفاده از هوای کوهستان و یا پرداختن به ورزش مورد علاقه، روحیۀ شما را برای ادامه کار تقویت می کند.

برای رسیدن به خوشی بزرگ باید بسیاری از رنج های کوچک را تحمل کنیم و بدانیم که نابرده رنج، گنج میسر نمی شود. این نیم بیت شعر فارسی گرچه تکراری و قدیمی به نظر می رسد، اما پیامی عمیق در خود دارد. هیچ کس بی مرارت و رنج صاحب گنج نشده است.(برای توضیح بیشتر شما را به کتاب «راز موفقیت در بازار کار» ارجاع می دهم)

چگونه تمرکز خود را تقویت کنیم؟

راههایی برای افزایش تمرکز

راهکارهای زیر به شما کمک می کند تا تمرکز خود را به سرعت و به طور مؤثر افزایش دهید:


  1. فضای سبز

تحقیقات نشان داده است که نگاه کردن به فضای سبز می تواند بطور قابل توجهی سطح تمرکز و بهره وری را افزایش دهد.


  1. استراحت

استراحت منجر به احیای انرژی می شود و می تواند توانایی شما را برای تمرکز افزایش دهد.


  1. محیط مناسب

محیط می تواند بر تمرکز شما تأثیر بگذارد.می توانید تغییراتی در محیط خود ایجاد کنید تا برای حفظ تمرکز، مطلوب باشد، از جمله: پخش صداهای طبیعت مانند صدای جریان آب،موسیقی آرامش بخش،استشمام عطر رزماری، و


    1. استفاده از تمرینات مغز

    هر چه مغز شما بیشتر ورزش کند، بهتر می توانید تمرکز کنید.انجام مکرر حل جدول کلمات متقاطع،سودوکو،پازل،شطرنج،یادگیری یک زبان جدید و … می تواند به بهبود توجه و تمرکز کمک کند.


    1. افزایش توجه به خود

    فعالیت بدنی،انتخاب های غذایی،وزن، همه عواملی هستند که می توانند به عملکرد خوب و سطح تمرکز شما کمک کنند.به عنوان مثال،اگر صبحانه را حذف کنید،بعید است که تا زمان ناهار به دلیل گرسنگی بتوانید وظایف خود را به بهترین شکل انجام دهید.


    1. یوگا و مدیتیشن

    یوگا سطح انرژی و عملکرد مغز را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد و تمرکز را راحت تر می کند. همچنین مدیتیشن  می تواند حافظه و مهارت های یادگیری و استدلال را بهبود بخشد.


    1. نوشیدن قهوه

    اثرات مفیدِ واضحی بر تمرکز و توجه دارد.


    1. تعیین اولویت روزانه

    آنچه را که می خواهید هر روز انجام دهید، به طور ایده آل شب قبل، یادداشت کنید. این کار به تمرکز مغز شما بر روی چیزهای مهم کمک می کند. سعی کنید ابتدا کارهای بزرگ را انجام دهید و کارهای کوچک را به بعد رها کنید.


    1. استفاده از تایمر

    با استفاده از تایمر یا زنگ تلفن، مغز خود را برای تمرکزِ بیش از حد روی یک کار آموزش دهید.هنگامی که زنگ به صدا درمی آید،یک استراحت کوتاه به مدت 5 دقیقه انجام دهید،سپس تایمر را تنظیم مجدد کنید و دوباره شروع کنید. این تکنیک نشان داده است که برای بهبود تمرکز شما مؤثر است.

    1. با به خاطر سپردن چیزهای تصادفی تمرکز را بهبود بخشید

    قدرت حفظ کردن فوق العاده است. دلایل بی شماری وجود دارد که چرا به خاطر سپردن چیزها می تواند توانایی تمرکز شما را بهبود بخشد.

    چگونه تمرکز خود را تقویت کنیم؟

    چگونه حافظه خود را تقویت کنیم

    A. اطلاعاتی را که قبلاً آموخته اید تمرین کنید

    همان روزی که یاد گرفتید و در فواصل زمانی پس از آن، مطالبی را که یاد گرفته اید مرور کنید. این تمرین فاصله دار، مؤثرتر از انباشته کردن آن است.

    B. کنترل استرس

    استرس یکی از بدترین دشمنان مغز است.برای کنترل استرس در طول روز استراحت کنید؛ احساسات خود را به جای محو کردنِ آنها بیان کنید؛ تعادل سالمی بین کار و اوقات فراغت ایجاد کنید؛ به جای تلاش برای انجام چند کار در یک زمان، روی یک کار تمرکز کنید؛ و …

    C. خنده

    خنده بخش‌های مختلفی را در سراسر مغز فعال می‌کند که برای یادگیری و خلاقیت حیاتی هستند. سعی کنید به دنبال راه هایی برای خنده بیشتر در زندگی خود باشید.

    D. گذراندن وقت با افراد بازیگوش

    افراد بازیگوش، افرادی هستند که به راحتی می خندند.دیدگاه بازیگوش و خندۀ آنها مسری است.(همچنین بخوانیدچگونه شاد باشیم؟)

     E. داشتن روابط سالم

    روابط مغز ما را تحریک می کند. تحقیقات نشان می دهد که داشتن دوستی های معنادار و یک سیستم حمایتیِ قوی نه تنها برای سلامت عاطفی، بلکه برای سلامت مغز نیز حیاتی است.

     چگونه تمرکز خود را تقویت کنیم؟

    غذا برای فکر

    نکات ساده غذایی برای سلامت مغز 

    مغز هسته اصلی هر کاری است که ما انجام می دهیم – 20 درصد کالری ما را می طلبد، در حالی که تنها 2 درصد از کل وزن بدن ما را شامل می شود. مغز منبعی برای تفکر است و نیروگاهی است که ارزش توجه به آن را دارد.

    پیشرفت‌ها در تحقیقات تغذیه نشان می‌دهد که غذا می‌تواند بر ارتباطات مغز و نحوه ارتباط نورون‌های ما (واحدهای فعال مغز) تأثیر بگذارد. برخی از غذاها محافظ عصبی هستند، به این معنی که از نورون‌های ما محافظت می‌کنند. به همین دلیل است که داشتن یک رژیم غذایی سالم برای مغز بسیار تأثیرگذار است. رژیم‌های غذایی سالم برای مغز، رژیم‌هایی هستند که بر انتخاب‌های غذایی مانند سبزیجات برگ دار سبز، میوه ها، آجیل، ماهی های چرب مانند سالمون، منابع گیاهی حاوی اسیدهای چرب امگا 3 مانند چیا و گردو، محصولات لبنی تخمیر شده مانند ماست، غلات کامل، روغن زیتون، لوبیا، انواع توت‌ها و غذاهای غنی از ترکیبات گیاهی تأکید می‌کنند. شما می توانید با افزودن این مواد مغذی به میان وعده ها و وعده های غذایی خود عشق و توجهی را که شایسته است به مغز خود بدهید.

    همینطور تحقیقات نشان می دهد که رژیم های غذایی سرشار از چربی اشباع شده مانند گوشت قرمز،شیر کامل،کره،پنیر،خامه و بستنی،غذاهای سرخ شده،شیرین کننده های مصنوعی، چربی های ترانس،و … تمرکز و حافظه را مختل می کنند.

    با داشتن عادات سالم غذایی، می توانید مطمئن باشید که مغز شما در حال حاضر و برای آینده در بهترین حالت خود عمل خواهد کرد. البته لازم نیست یکباره تغییرات را ایجاد کنید. شما می توانید هر روز قدم های کوچکی بردارید تا از سلامت مغز خود حمایت کنید. فراموش نکنید که مغزِ شگفت انگیز ما مسئول فراتر از حافظه است. مغز مسئول یادگیری، تمرکز، استدلال و دقت است. 

     

    در خصوص تقویت تمرکز، چنانچه راهکاری را تجربه کرده اید و مؤثر بوده، لطفاً برای من یادداشت بفرمائید.

     

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    فهرست مطالب