چگونه حسادت نکنیم؟

چگونه حسادت نکنیم؟

 حسادت چیست؟

بطور قطع با كلمه حسد تا حدودی آشنا هستيد و كم‌ و بيش به‌ علت‌های آن واقفيدممکن است به ماشین جدید همسایه یا ترفیع همکارتان حسادت کنید، حتی اگر بفهمید بهترین دوستتان به جای شما به دوست دیگری اعتماد کرده، ممکن است حسد ببرید.

حسادت احساس پیچیده ای است که به دلیل کمبود اعتماد به نفس و عزت نفس احساس می کنیم. همه ما گاهی نسبت به افرادی که ممکن است در شغل، روابط، والدین و خیلی چیزهای دیگر بهتر از ما عمل کنند، احساس ناامنی و حسادت می کنیم. اگر حسادت شدید شود، طبق مطالعات می‌تواند منجر به برخی تغییرات رفتاری شود.

حسادت چیزی درونی است که باید روی آن کار کنیم. محصول جانبی ترس است. ترس از خوب نبودن کافی و ترس از دست دادن کسی یا چیزی که برای شما ارزش داردحسادت ممکن است به دشمنی با رقیب یا کسی که معتقد هستید از مزیت برخوردار است، منجر شود.روانشناسان می گويند: «حسادت حالت عصبی و دردآوری است كه دارنده‌اش را دائم می آزارد.»

البته اميدوارم حسادت را با غبطه اشتباه نكنيد. غبطه احساس عقب ماندن از ديگری يا ادراك موفقيت‌های دیگری است. منتها مانند حسادت انگيزه منفی ايجاد نمی كند و به‌ جای تخريب اعتماد به نفس شخص، بر عكس او را با عزم محكم‌تری به جوشش و تلاش وا می دارد تا خود نيز رشد كند و به پيشرفت و موفقيت برسد.

چگونه حسادت نکنیم؟

دلایل اصلی حسادت چیست؟

  • ترس

حسادت پیامی در مورد بخش های التیام نیافته خودمان می فرستدحسادت همیشه یک احساس ریشه دار تری در پشت خود دارد و می‌تواند جلوه‌ای از ترس باشد. اینکه ما جذاب یا جالب نیستیم، انتخاب نمی‌شویم، افراد یا چیزهای دیگر برای کسی مهم‌تر از ما هستند.

  • مقایسه

يكی از علت‌های حسادت متأسفانه به دوران كودكی برمی گردد. مقايسه دائمی ما با برادر و خواهر، پسر عمو، دختر عمه يا ديگر اطرافيان، نوعی حسادت در فرد ايجاد می كند.مقایسه می تواند باعث حسادت در بین ما شود.اغلب به ما می گویند که به اندازه کافی خوب نیستیم، یا ممکن است کسی در زمینه تحصیل، شغل، روابط، پول و موارد دیگر بهتر از ما عمل کند. این مقایسه مداوم اعتماد به نفس و عزت نفس (ارزش خود) را کاهش می دهد و ما را به سمت احساس حسادت بیشتر و بیشتر سوق می دهد.

  • تحقیر

دیگر علت پديد آمدن شخصيت حسود، به تحقيرهايی برمی گردد كه فرد در كودكی می شود. وقتی والدين در بچگی ما را تحقير می كنند، تصوير ذهنی بدی از خود پيدا می كنيم

  • الگوی احساسی آموخته شده از مشاهده یا بزرگ شدن در محیطی سرشار از حسادت.
  • احساس نخواستنی بودن، احساس ناامنی، اضطراب، عدم اعتماد به نفس، نداشتن عزت نفس.

(در صورت تمایل مطلب عزت نفس چیست؟ را کلیک کنید)

  • افسردگی و اضطراب

بحران های سلامت روان نیز می تواند نوعی حسادت را در درون ما ایجاد کند. افرادی که با افسردگی و اضطراب دست و پنجه نرم می کنند اغلب خود را زیر سؤال می برند یا بیش از حد از مهارت های خود انتقاد می کنند.

  • تصور منفی از خود

لزوماً همه ما در یک محیط بسیار سالم و دوست داشتنی بزرگ نمی شویم. سن نوجوانی ما سال های شکل گیری ماست. ما در سال های نوجوانی به همان چیزی تبدیل می شویم که با آن احاطه شده ایم. بنابراین، اگر به ما گفته شود که به اندازه کافی خوب نیستیم یا مورد آزار و اذیت کلامی قرار بگیریم، یا اتفاقی آسیب‌زا برای ما بیفتد، ممکن است بعداً خودمان را به اندازه کافی خوب تصور نکنیم.

چگونه حسادت نکنیم؟

حسادت چه عوارضی دارد؟

تقریباً همه هر چند وقت یکبار حسادت می کنند. با این حال، هنگامی که این احساسات شروع به طاقت فرسا شدن می کنند، می تواند باعث نگرانی در مورد بی کفایتی یا احساس بدخواهی نسبت به دیگران شود.

همچنین حسادت شدید می تواند منجر به: درد معده، افزایش یا کاهش وزن، سردرد، میگرن، فشار خون، اضطراب،  استرس  و حتی منجر به افسردگی شود و بر سلامت روان شما نیز  تأثیر مخرب بگذارد.

چگونه حسادت نکنیم؟

چگونه حسادت را مدیریت کنیم؟

اگر از حسادت رنج می برید و می‌خواهید حس حسادت را در یک رابطه، دوستی یا همکار به حداقل برسانید، راه‌های زیادی برای تسکین و غلبه بر آن وجود دارددر اینجا نکاتی در مورد اینکه چگونه حسادت خود را به شیوه ای سالم مدیریت کنید، آورده شده است:

1. وقتی احساس حسادت می کنید چند نفس عمیق بکشید.
2. جملات تأکیدی مثبت را با خود تکرار کنید.
3. از مقایسه خود با دیگران دست بردارید.
4. توجه داشته باشید که در رسانه‌های اجتماعی افراد بخش‌هایی از زندگی خود را به اشتراک می‌گذارند که ممکن است حسادت شما را برانگیزد.
5. نگران نظرات دیگران نباشید.
6. به خودتان اجازه اشتباه بدهید.
7. اعتماد به نفس را در خود پرورش دهید.
8. اگر عزت نفس شما پایین است، آن را تقویت کنید.
9. به یاد داشته باشید ارزش شما به ظاهر بدن شما بستگی ندارد.
10. ترس های خود را پردازش کنید.
11. ناامنی های خود را فهرست و آنها را شناسایی کنید.
12. مراقبت از خود را تمرین کنید و سلامت جسمی، عاطفی و روانی خود را پرورش دهید.
13. آرامش خود را حفظ کنید.
14. با یک دوست قابل اعتماد صحبت کنید.

احساس خود را نسبت به خود یا اینکه کدام شخص باعث حسادت شما می شود را ذکر کنید. گاهی اوقات، وقتی احساسات خود را با دیگران در میان می گذاریم، درک خودمان آسان می شود.

15. قدردانی را برای آنچه دارید تمرین کنید.
16. مدیتیشن کنید.
17. از دیگران بپرسید که چگونه حسادت را تجربه کرده و با آن کنار می آیند.
18. صحبت کنید.

گاهی اوقات صحبت در مورد اینکه چرا احساس حسادت می کنید یا براساس سوء ظن های کوچک عمل می کنید، مفید است.

19. احساسات خود را در آغوش بگیرید.

هر چه در برابر احساسات و عواطف واقعی خود مقاومت بیشتری نشان دهید، آنها قدرتمندتر می شوند. بپذیرید که احساس خاصی دارید. بدون پذیرش و صادق بودن با خود، هرگز نمی توانید بر آنها غلبه کنید. آن را به عنوان یک چیز بد درک نکنید – بزرگترین اشتباه ما انسان ها این است که همیشه سعی می کنیم به افکار و احساسات خود برچسب بزنیم. مثل اینکه این بد است و این خوب است.

20. محرک‌های خود را شناسایی کنید.

بررسی کنید که چه چیزی باعث می شود احساس حسادت داشته باشید. آیا وقتی احساس حسادت می کنید با افراد خاصی در ارتباط هستید؟

21.مشاوره بگیرید.

اگر حسادت شما بر روابط، شغل یا زندگی شما تأثیر منفی می گذارد، با یک روانشناس صحبت کنید.

22. نحوه مدیریت حسادت را بیاموزید.

یادگیری نحوه مدیریت حسادت به روشی سالم ممکن است به زمان و تلاش نیاز داشته باشد، اما ممکن است و هرگز دیر نیست.

 چگونه حسادت نکنیم؟

 حسادت و انواع شخصيت
  1.  شخص مهرطلب هميشه دچار تضاد است. زيرا هم نياز دارد ديگران را دوست بدارد و هم به‌ خاطر حسادت، از آنها متنفر است. اين تضاد او را تا مرز تباهی و نابودی پيش می برد.
  2.  شخص برتری طلب وقتی دچار حسادت می شود، ميل به رقابت و شكست دادن طرف مقابل در او زياد می شود، متأسفانه همين رقابت موجب تشويق و نگرانی مضاعف در او می شود، زيرا می ترسد مبادا پيروز نشود.
  3.  شخص عزلت‌طلب وقتی دچار حسادت می شود، بيش از پيش از آدم‌ها می بُرد و به تنهايی و انزوای بيشتر پناه می برد.

    چگونه حسادت نکنیم؟

    راه برخورد با افراد حسود

    آبراهام لينكلن (Abraham Lincoln) می گوید: «اگر می خواستم وقتم را صرف پاسخگويی به انتقاداتی كنم كه از من می شد، به هيچ‌ يك از اهدافم نمی رسيدم

    ديل كارنگی (Dale Carnegie) می گويد: «كسی به سگ مرده لگد نمی زند.» پس اگر حرفی می شنويد كه از حسادت گوينده ناشی می شود، به آن اهميت ندهيد و به كارتان ادامه بدهيد. منتها از انتقاد سازنده غافل نباشيد. حتي از دهان حسود نيز می توان نقد اصولی و درستی را شنيد كه در صورت توجه، ارتقای ما را موجب می شود.

    باید بدانید كسانی كه به شما حسادت می كنند، خود فاقد ارزش‌های خوبِ شما هستند. شما خلاقيد، مبتكريد، پشتكار داريد، استقامت داريد، ولی آنها اين صفات را ندارند و از فرطِ حسادت، اين برخوردهای بد را می كنند. بنابراين به شما برنخورد و مقابله به مثل نكنيد، زيرا فقط وقت‌تان را ضايع می كنيد.

    آدم حسود ندانسته به همه حسادت می ورزد و دائم در حال مقايسه خود با ديگران است. ضرب‌المثل ژاپنی می گويد: «حسود فكر می كند چنانچه پای همسايه‌اش بشكند، خود دونده خوبی می شود

     

     خواهشمندم دیدگاه خود را برای من ثبت نمائید.

     

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    فهرست مطالب