نکاتی درباره حضانت و ارث

[vc_row][vc_column][vc_column_text]در فرآیند ازدواج گهگاه اختلافاتی پیش می آید که متأسفانه منجر به جدایی ناخواسته می گردد و زن و شوهر به این نتیجه می رسند که نمی توانند با یکدیگر به زندگی ادامه بدهند. در بیشتر کشورهای جهان سعی شده نظری موشکافانه و کارشناسانه در این مورد داشته باشند و تمهیداتی اندیشیده اند که جدایی تأثیر سویی روی فرزندان نگذارد. گرچه جدایی تبعات منفی خود را دارد، ولی تلاش برای اینکه کمترین لطمه به فرزندان بخورد، امری پسندیده است. بدیهی است که آینده کودکان مسئله مهمی است که در صورت جدایی والدین باید در نظر گرفته شود.

مطالبی که در ذیل می خوانید گفت و گوی روزهای زندگی با دکتر اصغر کیهان نیا است.

***************************************************************************

حضانت یعنی چه؟

  • در عرف اجتماعی، حضانت به معنای نگهداری و تربیت اطفال است که به عهده والدین گذاشته شده است.

حق حضانت برای مادران تا چند سالگی است؟

  • قبلاً حضانت دختر تا هفت سالگی و پسر تا دو سالگی به عهده مادر بود که خوشبختانه اخیراً حضانت فرزند پسر هم تا هفت سالگی شده است، بدیهی است که فرزندان پس از رسیدن به سن رشد می توانند انتخاب کنند که نزد پدر می خواهند بمانند یا نزد مادر.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1538990345879{margin-top: 33px !important;margin-bottom: 21px !important;}”][vc_column][vc_column_text]صرف نظر از وجود قوانین بین پدر و مادر، کدام یک برای نگهداری فرزندان صالح تر است؟[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
  • در بیشتر کشورهای جهان در صورت جدایی والدین، حضانت با مادر و تأمین هزینه های نگهداری با پدر است. به همین دلیل معروف است که می گویند فرزندان با نبودن مادر، یتیم می شوند، زیرا پدران به مانند مادران نمی توانند از فرزندان نگهداری کنند. مخصوصاً فرزند کوچک و نوجوانان که در دوران بلوغ نیاز به حضور مادر دارند. البته در بعضی از موارد نادر این قضیه برعکس است.
این مطلب را هم بخوانید
چگونه از طلاق جلوگیری کنیم؟

اگر طلاقی صورت گرفت و دوره حضانت مادر به سر نرسیده بود، نفقه فرزندان به عهده کیست؟

  • در این صورت نفقه طفل خردسال به عهده پدر است و نپرداختن آن پیگرد قانونی دارد.

پس از اینکه دوره حضانت مادر تمام می شود، حق دیدار فرزند به چه صورتی درمی آید؟

  • در هر صورت حق دیدار برای مادر محفوظ است. همچنین در دوره ای که طفل با مادر زندگی می کند، پدر حق دیدار فرزند را دارد.

اگر والدین برای دیدار فرزندان به توافق نرسند، دادگاه به اقتضای شرایط طرفین، زمان و مدت دیدار را تعیین می کند.

آیا پدری می تواند مانع ملاقات مادری که اخلاقش فاسد است با فرزندش بشود؟

  • حق ملاقات را نمی توان از چنین مادری دریغ کرد، ولی می توان تحت شرایطی، محیط ملاقات را به یک محیط مناسب بدل کرد.
[/vc_column_text][wgl_spacing spacer_size=”41px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column_text][wgl_spacing spacer_size=”0″ screen_tablet=”768″ responsive_tablet=”true” size_tablet=”30″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][wgl_spacing spacer_size=”42px”][vc_column_text]آیا شخصی که حضانت بر عهده اوست می تواند مانع دیدار فرزند با طرف دیگر بشود؟[/vc_column_text][wgl_spacing spacer_size=”21px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
  • جلوگیری از حق دیدار غیرقانونی است و حتی ممکن است موجب سلب حضانت او بشود. کسی که مرتکب چنین خلافی بشود، ممکن است به سه الی شش ماه حبس و جزای نقدی محکوم شود.

در صورت فوت شوهر آیا جدّ پدری می تواند حضانت را از مادر سلب کند؟

  • خیر. طبق نص صریح ماده 1171 قانون مدنی، حضانت طفل از بین پدر و مادر با کسی است که زنده است. در صورت فوت پدر، حتی اگر مادر ازدواج کند، حضانت او به قوت خود باقی می ماند و مادام که مادر در قید حیات است از حق حضانت برخوردار خواهد بود.
این مطلب را هم بخوانید
مهرورزی
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1538990993830{padding-left: 20px !important;}”][vc_column][wgl_spacing spacer_size=”17px”][vc_column_text css_animation=”fadeIn”]
  • اگر زنی که مطلقه است بخواهد ازدواج کند، آیا حق حضانت او سلب می شود؟
    • بله. قانون چنین گفته است و شاید در سال های آینده چنین شرطی از بین برود.

     

    آیا والدین پس از طلاق می توانند از حضانت فرزندان خودداری کنند؟

    • خیر. در صورت امتناع، از سوی دادگاه ملزم به نگهداری فرزند خواهند شد.

    آیا والدین حق تنبیه طفل خود را دارند؟

    • ماده 1197 قانون مدنی می گوید: «والدین حق تنبیه طفل خود را دارند ولی به استناد این حق نمی توانند طفل خود را خارج از حدود تأدیب، تنبیه نمایند.»

    در چه صورتی حضانت طفل از یکی از والدین سلب می شود؟

    • الف : اعتیاد زیان آور به الکل، قمار و مواد مخدر.

    ب : اشتهار به فساد اخلاقی و فحشاء.

    ج : ابتلاء به بیماری صعب العلاج.

    د : سوء استفاده از طفل و وادار کردن او به کارهای غیر اخلاقی.

    ه : تکرار ضرب و جرح خارج از حدّ متعارف.

[/vc_column_text][wgl_spacing spacer_size=”17px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][wgl_video_popup link=”https://www.youtube.com/watch?v=7e90gBu4pas” bg_image=”17″][wgl_spacing spacer_size=”42px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]زن و مرد چگونه و به چه میزان از یکدیگر ارث می برند؟[/vc_column_text][wgl_spacing spacer_size=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
  • در صورت فوت شوهر، اگر زن او فرزندی داشته باشد یک هشتم و اگر فرزند نداشته باشد یک چهارم، اما در صورت فوت زن، با داشتن فرزند یک چهارم و بدون داشتن فرزند، یک دوم سهم شوهر می شود.

چرا سهم زن و شوهر در رابطه با ارث یکسان نیست؟

  • علاوه بر اینکه زن در هر حال نصف مرد از همسرش ارث می برد، متأسفانه اگر مردی فوت کند، زن فقط از اعیانی و اموال منقول ارث می برد، ولی در صورت فوت زن، شوهر از تمام اموال او ارث می برد. این اجحاف تاریخی تمام شدنی نیست، زیرا اگر زنی فوت کند و وارثی نداشته باشد، مرد تمام اموال زن را به ارث می برد، ولی زن فقط همان سهم خود را می برد و بقیه اموال شوهر در حکم اموال بلاوارث به دولت می رسد.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][wgl_spacing spacer_size=”34px”][vc_column_text css_animation=”fadeInRightBig”]

آینده فرزندانتان را بخاطر دعواهای دوران حضانت به آتیش نکشی!

[/vc_column_text][wgl_spacing spacer_size=”28px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]آیا زن در مدت عده از شوهرش ارث می برد؟

  • اگر طلاق رجعی باشد و شوهر قبل از پایان عده فوت کند، زن ازمرد ارث می برد ولی اگر طلاق بائن باشد و یا پس از عده باشد، ارثی نمی برد.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
این مطلب را هم بخوانید
قهرم، قهر شیک!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *